Szampan

Niewidomy mnich Dom Perignon, w dobieraniu szczepów winogron wykorzystał swoje niezwykle wrażliwe podniebienie i wyprodukował pierwszego szampana w 1690 roku

Szampan to wizytówka, Rolls-Royce wśród win musujących.Tradycyjnie pojawia się w pasłęckich sklepach  jedynie w okolicach Nowego Roku. Jest trunkiem stosunkowo drogim i nie należy do ulubionych alkoholi Polaków. Mówimy oczywiście o oryginalnym szampanie pochodzącym z Szampanii we Francji.  Najtańszego szampana kupimy w Pasłęku w sklepie Lidl (ok. 70 zł).  Szampana podaje się przede wszystkim jako aperitif, a także do deserów. W praktyce pijemy go do wszystkiego, ale ważne by był  schłodzony do temperatury 6-8 stopni. Rytuał picia bez trudu do znalezienia w Internecie.

Produkcja

Alkohole Pasłęka - Szampan
Metoda tradycyjna produkcji szampana (Francja), cavy (Hiszpania) i sekt (Niemcy)

Champagne, Cava, Sekt – kiedy w kadziach powstaje siarczyście kwaśne wino, po rozlaniu go do butelek rusza szampanizacja. Powtórna fermentacja, trwająca 15 miesięcy, zachodzi już w butelkach. Martwe drożdże tworzą w butelkach nieestetyczny osad, dlatego pod koniec leżakowania codziennie obraca się każdą z butelek o 45 stopni.  Nieumiejętnie obróca butelka “eksploduje”. Wielokrotnie obracane szyjki butelek zanurza się w roztworze soli o temperaturze -20 stopni. Osad zamieniony w lodowy korek można usunąć, a następnie zastąpić likierem. W zależności od słodyczy likieru, szampan jest wytrawny, półsłodki lub słodki.

Prosecco – w przeciwieństwie do powyższego druga fermentacja następuje w beczkach a nie butelkach.

Wina musujące

Sowietskoje Igristoje – To  nie jest wino, a napój winiarski ze skoncentrowanego soku, sztucznie słodzony i gazowany dwutlenkiem węgla. Produkowany jest w Polsce (Toruń)

Ogólnie wina musujące są produkowane metodą wtłaczania dwutlenku węgla do butelek z winem.

Porównanie

 

Po co ten wykład?

Szampan, cava, prosecco, sekt, espumante to nazwy win musujących, w których “bąbelki” są wynikiem naturalnych procesów fermentacyjnych. Dlatego, teoretycznie, powinny być droższe od win, w których COjest wtłaczane. Ale tak nie jest. Rozumiejąc znaczenie opisów umieszczanych na etykietach oraz mając wyrobiony gust, możemy wybrać butelkę, która z dużym prawdopodobieństwem nie zawiedzie naszego podniebienia. Ważne jest, że nie skusimy się na ładną etykietę wina sztucznie gazowanego, w cenie wyższej niż cava czy prosecco. Niektórzy twierdzą, że są najzwyczajniej oszukiwani przez reklamę, ale czy to raczej nie brak naszej wiedzy jest powodem naszego “frajerstwa”?

Krótki poradnik

  • Nie szukajmy słodkiego prosecco bo nie jest produkowane.
  • Każdy kraj stosuje dodatkowe oznaczenia regulowane obowiązującymi w nim przepisami.
  • W prosecco: spumante oznacza dużą ilość gazu, a frizzante oznacza małą ilość gazu
  • Pamiętajmy, że w winach musujących markowych “demi-sec” czy “semi-seco” oznacza wino półsłodkie a nie półwytrawne.
  • Wina musujące (wytrawne) są stosowane również do robienia drinków (nawet z piwem pół na pół)
  • Prosecco  i Cavę kupicie nie tylko w specjalistycznych sklepach z alkoholem, ale również w Lidlu, Biedronce, Netto… w cenie nawet poniżej 20 zł