Rum to wysokoprocentowy alkohol robiony ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy, o zawartości alkoholu minimum 37,5%
Jestem amatorsko obeznany ze smakiem wódki, która bardziej wykrzywia niż smakuje. Wiem też, które piwo mi smakuje, a które wypiję przez grzeczność. Rum do niedawna był dla mnie dodatkiem do ciast, nie był do picia. Kiedy w barze „Jedynka”, w ramach pokuty, zamówiłem drinka zdając się na wybór barmanki, byłem zaskoczony faktem, że drink może smakować. Internetowe śledztwo wyjaśniło, że był to drink Malibu Sunrise.
MALIBU SUNRISE: rum Malibu, syrop Grenadine, sok pomarańczowy, lód
Rum – jak pić rum?
Sposób picia rumu zależy od jego rodzaju.
Rum biały, złoty i czarny najlepiej sprawdzi się w drinkach. Do najbardziej popularnych drinków z dodatkiem rumu należą: Pina Colada, Mojito, Cuba Libre. Rum smakowy najlepiej podawać z lodem. Premium Aged Rum należy pić w małych ilościach z niewielkiego kieliszka.
Każdy powinien kierować się własnym gustem. Rum pili piraci z Karaibów, bo trudno jest go wypić tyle by spaść z rei żaglowca do morza, ale jest świetnym trunkiem do mieszania z sokiem pomarańczowym. Przepisy na drinki są łatwo dostępne, ale na początek wystarczy butelka białego rumu (np. Brugal lub Bacardi), różne tropikalne kawałki owoców, lód, syrop truskawkowy i można na sobie, poświęcając się dla dobra nauki, poeksperymentować.
Rum – cena, gdzie można kupić?
Cena rumu zależy od jego wieku. Rum w wieku poniżej 8 lat dostaniemy w cenie niższej niż 100 zł, za rum w wieku od 8 do 12 lat zapłacimy od 100 do 300 zł. Rum mający powyżej 25 lat to wydatek rzędu od 350 zł do nawet 1400 zł za 700 ml trunku. Poza sklepami typu „alkohole świata” każdy supermarket posiada w ofercie rumy z najniższej i dla przyzwoitości przynajmniej jeden ze średniej półki cenowej. W sklepach tych ceny są średnio niższe o 10-30 zł.
Biały lub czysty rum – ma łagodny smak, najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania drinków, w których pożądany jest łagodny smak (np. Pina Colada, Mojito, Cuba Libre). Rum biały poddaje się starzeniu od roku do kilku lat, po czym filtruje w celu usunięcia koloru. Z reguły jest tańszy niż rum bardziej dojrzały. Dostępne w „sieciówkach” rumy to dobre: Capitan Morgan (Netto), Brugal Blanco (Biedronka 49zł), Havana Club (Biedronka 49zł)), Bacardi (Lidl 49zł, Biedronka) 49 zł) i tani, do drinków Liberte White Rum (Lidl 37).
Ciemny rum – za ciemne rumy uznaje się trunki o barwie od jasnozłotej bursztynowej do czarnej, rum ten dojrzewa, co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Ciemny rum jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Dostępne w pasłęckich sieciówkach: Bacardi Negra (Lidl 49 zł) i „podejrzany” Gran Imperio (Biedronka 37 zł; polska etykieta sugeruje coś innego niż etykieta włoska z tej butelki).
Złoty rum – ma bursztynową lub złotą barwę, jego smak zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewał, może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Złoty rum dojrzewa od kilku do kilkunastu lat. Złote rumy wykorzystuje się do przygotowania drinków o mocniejszym smaku. W pasłęckiej Biedronce dostępny jest Brugal Añejo w cenie 49 zł (cena internetowa to ok. 80 zł).
Rum smakowy – z dodatkiem suszonych owoców, korzenia imbiru, wanilii, ziela angielskiego, cynamonu, goździków, ekstraktów z owoców, np. cytrusowych, wiśni, czarnej porzeczki, mango, ananasa. Rum Malibu Coconut Rum, świetny do drinków sprzedawany jest w różnych wielkościach butelek i w różnych cenach okazjonalnie w każdym supermarkecie.
Rumy, których próżno szukać w pasłęckich supermarketach
Czarny rum – najciemniejszy rum, produkowany z melasy powstałej w wyniku krystalizacji cukru. Czarny rum dojrzewa w mocno wypalonych lub zwęglonych beczkach. Czarny rum znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym do nadawania smaku i aromatu wyrobów cukierniczych i piekarskich.
Granatowy rum – ciemny rum, którego historia sięga XVII wieku, był produkowany dla brytyjskiej floty.
Premium Aged Rum – mieszanka kilku wiekowych rumów, w celu osiągnięcia niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ma ciemną barwę i wyrazisty smak. Ten rodzaj rumu posiada oświadczenie wiekowe na opakowaniu, odnoszące się do najmłodszego rumu, z którego składa się mieszanka, np. Appleton Estate 21 z Jamajki składa się ze starszych rumów, mających co najmniej 21 lat.
Overproof Rum – rum o wysokiej zawartości alkoholu (zawierający więcej niż 50% alkoholu). Ten rodzaj rumu jest popularny na Karaibach oraz wykorzystywany do przyrządzania potraw. Najbardziej popularny rum z tej kategorii to Jamaica’s Wray And Nephew White Overproof.
Cachaça – popularny w Brazylii, wytwarzany ze świeżego soku trzciny cukrowej, krótko dojrzewający lub niedojrzewający w beczkach.
mar 18 2019
Rum
Rum to wysokoprocentowy alkohol robiony ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy, o zawartości alkoholu minimum 37,5%
Jestem amatorsko obeznany ze smakiem wódki, która bardziej wykrzywia niż smakuje. Wiem też, które piwo mi smakuje, a które wypiję przez grzeczność. Rum do niedawna był dla mnie dodatkiem do ciast, nie był do picia. Kiedy w barze „Jedynka”, w ramach pokuty, zamówiłem drinka zdając się na wybór barmanki, byłem zaskoczony faktem, że drink może smakować. Internetowe śledztwo wyjaśniło, że był to drink Malibu Sunrise.
Rum – jak pić rum?
Sposób picia rumu zależy od jego rodzaju.
Rum biały, złoty i czarny najlepiej sprawdzi się w drinkach. Do najbardziej popularnych drinków z dodatkiem rumu należą: Pina Colada, Mojito, Cuba Libre. Rum smakowy najlepiej podawać z lodem. Premium Aged Rum należy pić w małych ilościach z niewielkiego kieliszka.
Każdy powinien kierować się własnym gustem. Rum pili piraci z Karaibów, bo trudno jest go wypić tyle by spaść z rei żaglowca do morza, ale jest świetnym trunkiem do mieszania z sokiem pomarańczowym. Przepisy na drinki są łatwo dostępne, ale na początek wystarczy butelka białego rumu (np. Brugal lub Bacardi), różne tropikalne kawałki owoców, lód, syrop truskawkowy i można na sobie, poświęcając się dla dobra nauki, poeksperymentować.
Rum – cena, gdzie można kupić?
Cena rumu zależy od jego wieku. Rum w wieku poniżej 8 lat dostaniemy w cenie niższej niż 100 zł, za rum w wieku od 8 do 12 lat zapłacimy od 100 do 300 zł. Rum mający powyżej 25 lat to wydatek rzędu od 350 zł do nawet 1400 zł za 700 ml trunku. Poza sklepami typu „alkohole świata” każdy supermarket posiada w ofercie rumy z najniższej i dla przyzwoitości przynajmniej jeden ze średniej półki cenowej. W sklepach tych ceny są średnio niższe o 10-30 zł.
Biały lub czysty rum – ma łagodny smak, najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania drinków, w których pożądany jest łagodny smak (np. Pina Colada, Mojito, Cuba Libre). Rum biały poddaje się starzeniu od roku do kilku lat, po czym filtruje w celu usunięcia koloru. Z reguły jest tańszy niż rum bardziej dojrzały. Dostępne w „sieciówkach” rumy to dobre: Capitan Morgan (Netto), Brugal Blanco (Biedronka 49zł), Havana Club (Biedronka 49zł)), Bacardi (Lidl 49zł, Biedronka) 49 zł) i tani, do drinków Liberte White Rum (Lidl 37).
Ciemny rum – za ciemne rumy uznaje się trunki o barwie od jasnozłotej bursztynowej do czarnej, rum ten dojrzewa, co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Ciemny rum jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Dostępne w pasłęckich sieciówkach: Bacardi Negra (Lidl 49 zł) i „podejrzany” Gran Imperio (Biedronka 37 zł; polska etykieta sugeruje coś innego niż etykieta włoska z tej butelki).
Złoty rum – ma bursztynową lub złotą barwę, jego smak zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewał, może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Złoty rum dojrzewa od kilku do kilkunastu lat. Złote rumy wykorzystuje się do przygotowania drinków o mocniejszym smaku. W pasłęckiej Biedronce dostępny jest Brugal Añejo w cenie 49 zł (cena internetowa to ok. 80 zł).
Rum smakowy – z dodatkiem suszonych owoców, korzenia imbiru, wanilii, ziela angielskiego, cynamonu, goździków, ekstraktów z owoców, np. cytrusowych, wiśni, czarnej porzeczki, mango, ananasa. Rum Malibu Coconut Rum, świetny do drinków sprzedawany jest w różnych wielkościach butelek i w różnych cenach okazjonalnie w każdym supermarkecie.
Rumy, których próżno szukać w pasłęckich supermarketach
Czarny rum – najciemniejszy rum, produkowany z melasy powstałej w wyniku krystalizacji cukru. Czarny rum dojrzewa w mocno wypalonych lub zwęglonych beczkach. Czarny rum znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym do nadawania smaku i aromatu wyrobów cukierniczych i piekarskich.
Granatowy rum – ciemny rum, którego historia sięga XVII wieku, był produkowany dla brytyjskiej floty.
Premium Aged Rum – mieszanka kilku wiekowych rumów, w celu osiągnięcia niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ma ciemną barwę i wyrazisty smak. Ten rodzaj rumu posiada oświadczenie wiekowe na opakowaniu, odnoszące się do najmłodszego rumu, z którego składa się mieszanka, np. Appleton Estate 21 z Jamajki składa się ze starszych rumów, mających co najmniej 21 lat.
Overproof Rum – rum o wysokiej zawartości alkoholu (zawierający więcej niż 50% alkoholu). Ten rodzaj rumu jest popularny na Karaibach oraz wykorzystywany do przyrządzania potraw. Najbardziej popularny rum z tej kategorii to Jamaica’s Wray And Nephew White Overproof.
Cachaça – popularny w Brazylii, wytwarzany ze świeżego soku trzciny cukrowej, krótko dojrzewający lub niedojrzewający w beczkach.