Gin (czytaj dżin) to jednej z najbardziej popularnych i najszerzej rozpowszechnionych napojów alkoholowych w krajach anglosaskich, gdzie pod względem wielkości produkcji zajmuje drugie miejsce po whisky. Powinien zawierać 35% – 40% alkoholu. Jest to mój ulubiony trunek.
Barwa ginu uzależniona jest od naczynia w którym leżakuje, bezbarwny pochodzi z naczyń szklanych, natomiast żółtawe zabarwienie pochodzi z dębowych beczek.
Po względem sposobu produkcji wyróżniamy dwa rodzaje ginu: distilled gin oraz compound gin.
Distilled gin to wódka wysokiej jakości otrzymywana z najlepszego rektyfikatu zbożowego i poddawana dodatkowej destylacji. Opary spirytusu wytwarzające się podczas destylacji przepuszczane są przez substancje aromatyczne, różne dla różnych producentów. Przede wszystkim głównym składnikiem aromatyzującym są owoce jałowca. W zależności od receptury dodaje się także w mniejszych ilościach: nasiona kolendry, arcydzięgiel, kardamon, skórkę pomarańczy i cytryny, anyżek, kminek. Tak przygotowany gin staje się wysokiej klasy wódką o czystym, delikatnym zapachu i smaku jałowca.
Compound (czytaj kompaund) gin to wódka średniej jakości, choć bardzo popularna ze względu na cenę. Ten rodzaj ginu uzyskuje się przez dodatek do zwykłego rektyfikatu olejków z jałowca i innych surowców roślinnych wymienionych wyżej.
Vesper Martini jest odmianą tego koktajlu rozpowszechnioną przez Jamesa Bonda bohatera serii sfilmowanych książek Iana Fleminga. Vesper Martini to 3 części ginu, 1 część wódki i 1 część gorzkiego likieru owocowego Lillet. Koktajl powinien być “wstrząsany, nie mieszany”. Podaje się go z w dużych kieliszkach z kostkami lodu i spieranie wyciętą skórką cytryny.
Gin jest podstawą wielu koktajli alkoholowych, które łagodzą jego cierpko-gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Jest to alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym.
Chinina, mimo bardzo wysokiej skuteczności w leczeniu chorób, szczególnie malarii, jest rzadko stosowana w medycynie ze względu na skutki uboczne jej zażywania. Spożywana przez długi czas lub w dużych ilościach może wywołać szereg działań niepożądanych. (więcej na Wikipedii)
Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie drink o nazwie Martini (nie mylić z wermutem Martini produkowanym przez firmę Martini&Rossi). Gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią.
Gin sprzedawany w marketach Netto, Lidl czy Biedronka jest zdecydowanie tańszy niż ten sam z półek innych sklepów, a nawet supermarketów (np. Leclerc w Elblągu). Oczywiście wybór jest ograniczony, ale znajdziemy wśród nich bardzo dobre i popularne: Beefeater (Wielka Brytania) oraz Seagrams (USA).
“London dry” uważany jest za gin najdelikatniejszy i najbardziej klasyczny. Jest też najbardziej rozpowszechniony. Dziś już nie ma nic wspólnego z Londynem, a nazwa “London dry” nie jest zastrzeżona. Ostatnią liczącą się wytwórnią w stolicy Wielkiej Brytanii jest Beefeater. Z tego kraju też pochodzi Gordon’s. Castelgy i Hamstead są produkcji niemieckiej (produkcja dla sklepów Lidl). Bosford produkowany jest we Włoszech (w Polsce jego cena jest o 50% wyższa).
Dry Gin
Seagram’s (Biedronka) w promocyjnej cenie 33zł; Lubuski (Lidl) w promocji 30zł,Stock (Netto) 28zł.
W tej grupie mamy giny pochodzące z Polski (Lubuski i Stock) oraz amerykański Seagram’s. Polskie (zwłaszcza Lubuski) charakteryzują się, zbyt intensywnym smakiem jałowca. Natomiast Seagram’s można często spotkać w Biedronce w cenach promocyjnych. Co do nazewnictwa grupy “Dry” to wynika to jedynie z podkreślenia odmienności (niezależności) smakowej od grupy “London dry”.
Giny aromatyzowane
Giny same w sobie są z natury aromatyczne. Mimo to coraz częściej na półkach można znaleźć giny smakowe. Nasz polski gin Lubuski można kupić w sklepach Netto oraz Lidl w smakach truskawkowym (Pink), jagodowym (Blue), cytrynowym (green). Butelki mają pojemność 0,5L. Ceny ginów smakowych w ramach danej firmy są droższe od ginów “naturalnych”.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
lip 9 2019
Alkohole Pasłęka – Gin
Barwa ginu uzależniona jest od naczynia w którym leżakuje, bezbarwny pochodzi z naczyń szklanych, natomiast żółtawe zabarwienie pochodzi z dębowych beczek.
Po względem sposobu produkcji wyróżniamy dwa rodzaje ginu: distilled gin oraz compound gin.
Distilled gin to wódka wysokiej jakości otrzymywana z najlepszego rektyfikatu zbożowego i poddawana dodatkowej destylacji. Opary spirytusu wytwarzające się podczas destylacji przepuszczane są przez substancje aromatyczne, różne dla różnych producentów. Przede wszystkim głównym składnikiem aromatyzującym są owoce jałowca. W zależności od receptury dodaje się także w mniejszych ilościach: nasiona kolendry, arcydzięgiel, kardamon, skórkę pomarańczy i cytryny, anyżek, kminek. Tak przygotowany gin staje się wysokiej klasy wódką o czystym, delikatnym zapachu i smaku jałowca.
Compound (czytaj kompaund) gin to wódka średniej jakości, choć bardzo popularna ze względu na cenę. Ten rodzaj ginu uzyskuje się przez dodatek do zwykłego rektyfikatu olejków z jałowca i innych surowców roślinnych wymienionych wyżej.
Gin jest podstawą wielu koktajli alkoholowych, które łagodzą jego cierpko-gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Jest to alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym.
Gin sprzedawany w marketach Netto, Lidl czy Biedronka jest zdecydowanie tańszy niż ten sam z półek innych sklepów, a nawet supermarketów (np. Leclerc w Elblągu). Oczywiście wybór jest ograniczony, ale znajdziemy wśród nich bardzo dobre i popularne: Beefeater (Wielka Brytania) oraz Seagrams (USA).
London Dry Gin
“London dry” uważany jest za gin najdelikatniejszy i najbardziej klasyczny. Jest też najbardziej rozpowszechniony. Dziś już nie ma nic wspólnego z Londynem, a nazwa “London dry” nie jest zastrzeżona. Ostatnią liczącą się wytwórnią w stolicy Wielkiej Brytanii jest Beefeater. Z tego kraju też pochodzi Gordon’s. Castelgy i Hamstead są produkcji niemieckiej (produkcja dla sklepów Lidl). Bosford produkowany jest we Włoszech (w Polsce jego cena jest o 50% wyższa).
Dry Gin
W tej grupie mamy giny pochodzące z Polski (Lubuski i Stock) oraz amerykański Seagram’s. Polskie (zwłaszcza Lubuski) charakteryzują się, zbyt intensywnym smakiem jałowca. Natomiast Seagram’s można często spotkać w Biedronce w cenach promocyjnych. Co do nazewnictwa grupy “Dry” to wynika to jedynie z podkreślenia odmienności (niezależności) smakowej od grupy “London dry”.
Giny aromatyzowane
Giny same w sobie są z natury aromatyczne. Mimo to coraz częściej na półkach można znaleźć giny smakowe. Nasz polski gin Lubuski można kupić w sklepach Netto oraz Lidl w smakach truskawkowym (Pink), jagodowym (Blue), cytrynowym (green). Butelki mają pojemność 0,5L. Ceny ginów smakowych w ramach danej firmy są droższe od ginów “naturalnych”.