Niewidomy mnich Dom Perignon, w dobieraniu szczepów winogron wykorzystał swoje niezwykle wrażliwe podniebienie i wyprodukował pierwszego szampana w 1690 roku
Szampan to wizytówka, Rolls-Royce wśród win musujących.Tradycyjnie pojawia się w pasłęckich sklepach jedynie w okolicach Nowego Roku. Jest trunkiem stosunkowo drogim i nie należy do ulubionych alkoholi Polaków. Mówimy oczywiście o oryginalnym szampanie pochodzącym z Szampanii we Francji. Najtańszego szampana kupimy w Pasłęku w sklepie Lidl (ok. 70 zł). Szampana podaje się przede wszystkim jako aperitif, a także do deserów. W praktyce pijemy go do wszystkiego, ale ważne by był schłodzony do temperatury 6-8 stopni. Rytuał picia bez trudu do znalezienia w Internecie.
Produkcja
Metoda tradycyjna produkcji szampana (Francja), cavy (Hiszpania) i sekt (Niemcy)
Champagne, Cava, Sekt – kiedy w kadziach powstaje siarczyście kwaśne wino, po rozlaniu go do butelek rusza szampanizacja. Powtórna fermentacja, trwająca 15 miesięcy, zachodzi już w butelkach. Martwe drożdże tworzą w butelkach nieestetyczny osad, dlatego pod koniec leżakowania codziennie obraca się każdą z butelek o 45 stopni. Nieumiejętnie obróca butelka “eksploduje”. Wielokrotnie obracane szyjki butelek zanurza się w roztworze soli o temperaturze -20 stopni. Osad zamieniony w lodowy korek można usunąć, a następnie zastąpić likierem. W zależności od słodyczy likieru, szampan jest wytrawny, półsłodki lub słodki.
Prosecco – w przeciwieństwie do powyższego druga fermentacja następuje w beczkach a nie butelkach.
Wina musujące
Sowietskoje Igristoje – To nie jest wino, a napój winiarski ze skoncentrowanego soku, sztucznie słodzony i gazowany dwutlenkiem węgla. Produkowany jest w Polsce (Toruń)
Ogólnie wina musujące są produkowane metodą wtłaczania dwutlenku węgla do butelek z winem.
Porównanie
Po co ten wykład?
Szampan, cava, prosecco, sekt, espumante to nazwy win musujących, w których “bąbelki” są wynikiem naturalnych procesów fermentacyjnych. Dlatego, teoretycznie, powinny być droższe od win, w których CO2 jest wtłaczane. Ale tak nie jest. Rozumiejąc znaczenie opisów umieszczanych na etykietach oraz mając wyrobiony gust, możemy wybrać butelkę, która z dużym prawdopodobieństwem nie zawiedzie naszego podniebienia. Ważne jest, że nie skusimy się na ładną etykietę wina sztucznie gazowanego, w cenie wyższej niż cava czy prosecco. Niektórzy twierdzą, że są najzwyczajniej oszukiwani przez reklamę, ale czy to raczej nie brak naszej wiedzy jest powodem naszego “frajerstwa”?
Krótki poradnik
Nie szukajmy słodkiego prosecco bo nie jest produkowane.
Każdy kraj stosuje dodatkowe oznaczenia regulowane obowiązującymi w nim przepisami.
W prosecco: spumante oznacza dużą ilość gazu, a frizzante oznacza małą ilość gazu
Pamiętajmy, że w winach musujących markowych “demi-sec” czy “semi-seco” oznacza wino półsłodkie a nie półwytrawne.
Wina musujące (wytrawne) są stosowane również do robienia drinków (nawet z piwem pół na pół)
Prosecco i Cavę kupicie nie tylko w specjalistycznych sklepach z alkoholem, ale również w Lidlu, Biedronce, Netto… w cenie nawet poniżej 20 zł
lut 13 2019
Szampan
Szampan to wizytówka, Rolls-Royce wśród win musujących.Tradycyjnie pojawia się w pasłęckich sklepach jedynie w okolicach Nowego Roku. Jest trunkiem stosunkowo drogim i nie należy do ulubionych alkoholi Polaków. Mówimy oczywiście o oryginalnym szampanie pochodzącym z Szampanii we Francji. Najtańszego szampana kupimy w Pasłęku w sklepie Lidl (ok. 70 zł). Szampana podaje się przede wszystkim jako aperitif, a także do deserów. W praktyce pijemy go do wszystkiego, ale ważne by był schłodzony do temperatury 6-8 stopni. Rytuał picia bez trudu do znalezienia w Internecie.
Produkcja
Champagne, Cava, Sekt – kiedy w kadziach powstaje siarczyście kwaśne wino, po rozlaniu go do butelek rusza szampanizacja. Powtórna fermentacja, trwająca 15 miesięcy, zachodzi już w butelkach. Martwe drożdże tworzą w butelkach nieestetyczny osad, dlatego pod koniec leżakowania codziennie obraca się każdą z butelek o 45 stopni. Nieumiejętnie obróca butelka “eksploduje”. Wielokrotnie obracane szyjki butelek zanurza się w roztworze soli o temperaturze -20 stopni. Osad zamieniony w lodowy korek można usunąć, a następnie zastąpić likierem. W zależności od słodyczy likieru, szampan jest wytrawny, półsłodki lub słodki.
Prosecco – w przeciwieństwie do powyższego druga fermentacja następuje w beczkach a nie butelkach.
Wina musujące
Sowietskoje Igristoje – To nie jest wino, a napój winiarski ze skoncentrowanego soku, sztucznie słodzony i gazowany dwutlenkiem węgla. Produkowany jest w Polsce (Toruń)
Ogólnie wina musujące są produkowane metodą wtłaczania dwutlenku węgla do butelek z winem.
Porównanie
Po co ten wykład?
Szampan, cava, prosecco, sekt, espumante to nazwy win musujących, w których “bąbelki” są wynikiem naturalnych procesów fermentacyjnych. Dlatego, teoretycznie, powinny być droższe od win, w których CO2 jest wtłaczane. Ale tak nie jest. Rozumiejąc znaczenie opisów umieszczanych na etykietach oraz mając wyrobiony gust, możemy wybrać butelkę, która z dużym prawdopodobieństwem nie zawiedzie naszego podniebienia. Ważne jest, że nie skusimy się na ładną etykietę wina sztucznie gazowanego, w cenie wyższej niż cava czy prosecco. Niektórzy twierdzą, że są najzwyczajniej oszukiwani przez reklamę, ale czy to raczej nie brak naszej wiedzy jest powodem naszego “frajerstwa”?
Krótki poradnik